Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Olga, a röpképtelen fakókeselyű

1% adószámunk: 18703533-1-13 | MÁJUS 1-én IS NYITVA VAGYUNK!

Online jegy

Olga, a röpképtelen fakó keselyű

A fakókeselyű érkezéséről Győrffy Tamás solymász, állatgondozóval beszélgetett a VeresNet TV.

A 17 éves nőstény fakó keselyűt Olgának hívják, és mindent megteszünk, hogy nyugdíjas éveit kényelemben, biztonságban és egészségben töltse el a Medveotthonban.

 

#medveotthon #állatmenhely #ragadozómadár #dögevő

Óvilági keselyűk

Az óvilági keselyűk, más néven az Eurázsiában és Afrikában honos keselyűfélék, rendkívül érdekes és fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémákban. Ezek a madarak dögevők, tehát az elpusztult állatokat eszik, ezáltal segítve az élőhelyük tisztán tartásában és az ökoszisztéma egészségének fenntartásában.
 
Védett státuszuk fajonként eltérő lehet, sok óvilági keselyűfaj azonban fenyegetett, mivel zsákmányukhoz hozzáférésük csökken, élőhelyeik zsugorodnak, és mérgezés vagy vadászat áldozataivá válnak. Az állatvédelmi erőfeszítések közé tartozik élőhelyeik megóvása, a mérgezések elleni küzdelem és a közvélemény tájékoztatása e lenyűgöző madarak fontosságáról.

 

A fakó keselyű (Gyps fulvus) fokozottan védett madár Magyarországon és számos más országban is. Besorolása LC, természetvédelmi értéke 250,000 Ft. 

A fakó keselyű a madarak védelméről szóló nemzetközi egyezmények, így például a Bonni Egyezmény és a Berni Egyezmény által is védett, és szerepel a CITES egyezmény függelékében is, ami szabályozza a vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét. Ezek az intézkedések a faj védelmét célozzák, figyelemmel kísérve a populációját és élőhelyeit, valamint korlátozva a kereskedelmét és a vadászatát.

A röpde szükséges mérete

Az állatkertben élő nagyobb madarak, mint például a keselyűk, gólyák vagy ragadozó madarak számára a röpde mérete kulcsfontosságú. Ezek a struktúrák lehetővé teszik a madarak számára, hogy biztonságos körülmények között röpködhessenek, ezáltal fenntartva fizikai állapotukat és mentális jólétüket.

Olga, a keselyű mentett madár, kiskorában megsérült, ezért nem tud repülni, így egy jóval kisebb méretű röpde is elegendő a jóllétéhez, mint röpképes társainak.

 

Keselyű megfigyelések Magyarországon

Magyarországon a fakó keselyű megfigyelése ritka, mivel nem őshonos itt, de időnként megfigyelhető vándorló vagy tévelygő egyedként. A faj megfigyelése és védelme érdekében a természetvédelmi szervezetek és hatóságok folyamatosan monitorozzák a helyzetét és igyekeznek elősegíteni a populációk fenntartását és növelését az élőhelyek megóvása és a fenyegetettségek csökkentése által.

A keselyűk és nagyobb ragadozó madarak figyeléséhez ajánlott helyszínek Magyarországon:

Madármegfigyelők számára hasznos lehet csatlakozni szervezett túrákhoz vagy helyi madártani egyesületek programjaihoz, ahol tapasztalt madarászok vezetésével közelíthetik meg és tanulmányozhatják ezeket a lenyűgöző állatokat. Emellett érdemes távcsővel vagy jó minőségű fényképezőgéppel rendelkezni a lehető legjobb élmény érdekében.

 

Pörgeted a Youtube Shorts-ot? Kattints és iratkozz fel ránk is! 

https://www.youtube.com/@VeresegyhaziMedveotthon/shorts

 
@medveotthon_hivatalos  

FELIRATKOZOM FRISS TARTALMAKRA

***

Érdekel a nyitvatartás?: 

https://medveotthon.hu/nyitvatartas/

Jegyeidet már online is megveheted: 

https://ticketbase.eu/partner/veresegyhazi-medveotthon-35

Programajánló cikkek érdekelnének még:

https://medveotthon.hu/cimkek/programajanlo/

***

vissza a bejegyzésekhez
állatvédelem összes cikk VeresNet TV riportok videó
2024.01.30

Rendszeres bemutatóink

Március végén a Medveébresztő programunkkal indul a szezonja a rendszeres ingyenes ismeretterjesztő programjainknak és egészen ősz végéig érvényes
Bővebben
2024.04.19

Állatmenhelyünk fogadja a felajánlásokat [1%]

Neked pár kattintás, ami nekünk nagyon jól jön. A nyilatkozatot bármikor leadhatod május 21-ig.
Bővebben
2024.03.19

Szépséges ragadozóink, a hiúzok

5-6 méter hosszan is ugranak a zsákmányért, ha kell. Macskaféle és csak húst hajlandó enni. Hazánkban fokozottan védett. [video riport]
Bővebben