"/> Alapítványunk
Vissza

Alapítványunk

A közalapítvány elnöke Kucsa Tamásné

Adószámunk: 18703533-1-13

Számlaszámunk: 66000011-11037187  Centrál Takarék szövetkezet
Támogatását fogadjuk és nagyon köszönjük!

 

Az alapítvány a Facebook-on Medveotthon Alapítvány néven,

a https://www.facebook.com/groups/394384747280181 címen található.

 

Közhasznúságú jelentések és éves mérlegek:

A Veresegyházi Medveotthon Fejlesztéséért Közhasznú Közalapítvány alapító okirata 2004. április 6-án kelt. Feladata középpontjában a fejlesztés áll, ami a helyszín létesítményeit (útburkolat, ismertető tábla, korlát, kilátó, beléptető épület, új kifutók stb.) éppúgy magában foglalja, mint az ismeretterjesztést és magának a Medveotthonnak szélesebb körben való ismertté tételét. 

A Medveotthon ma már Veresegyház legnagyobb turisztikai látványossága, országos ismertségre tett szert. Menedék az állatoknak és szép, tanulságos, természet közeli kikapcsolódás a látogatóknak. 

Az alapítvány által készíttetett ismertető táblák sora segíti a tájékozódást, melyek nemcsak a Medveotthonban élő állatokat mutatják be, hanem az önkéntes beköltözőket és a rendszeresen itt vendégeskedőket is: a medvék etetésekor a bőséges, kényelmes kosztolásra megjelenő hollókat, dolmányos varjakat, egerészölyveket, vércséket és szarkákat.

Fontos szempont, hogy a Medveotthonban élő állatok és a látogatók maradéktalanul jól érezzék magukat. Nem okozhat nehézséget, ha valaki apró gyerekekkel, babakocsival, netán kerekes székkel szeretne idelátogatni. Ezért a fejlesztéseknél kiemelt szerepet kapott a kényelmes sétát szolgáló, széles, védőkorláttal ellátott, körbefutó díszkő útburkolat.

Látványnak is szép a fából készült, faragásokkal ékes kilátó, melyről belátni a teljes területet, így a bokrok, dombok mögött tartózkodó állatok is megfigyelhetők. Tetején Megyeri László szobrász által készített, méretarányos sas látható, kettős szerepben: egyrészt díszít, másrészt arra hivatott, hogy messzemenően természet- és állatbarát módon elriassza az ide piszkító madarakat.

Hasonlóan esztétikus, romantikus-rusztikus stílusban épült a Medveotthon új beléptető-látogatófogadó háza – tervezője Zsigmond László, a város főépítésze –, melyet 2011 szeptemberében, ünnepélyes keretek közt vehettek birtokba a látogatók.

Ezek és más fejlesztések, felújítások, karbantartások jó része is a Veresegyházi Medveotthon Fejlesztéséért Közhasznú Közalapítványnak a magánszemélyek által az adójuk egy százalékából felajánlott összegből valósulhatott meg, valamint a jó cél érdekében a munkát, anyagokat kedvezményes áron biztosító vállalkozások támogatásaiból.

Alapítványunk büszke arra, hogy a felajánlásokból befolyt összeg nem változott számottevően az elmúlt években sem. Talán ez azért is lehetséges, mert a felajánlók személyesen is tapasztalhatják, hogy adományaikkal évről évre gazdagodik, szépül és új létesítményekkel bővül a Medveotthon. Bővítésre, fejlesztésre pedig szép számban vannak még tervek. Ilyen például egy nagy vizes-kiszolgáló mosdó építése és egy részben testközeli látogatást, a madarak közé bejárást is biztosító madár-röpde, valamint agancsos kifutó létesítése.

Köszönjük támogatóink eddigi segítségét, és kérjük, lehetőségeik szerint a továbbiakban is járuljanak hozzá a Medveotthon fejlesztéséhez, szépítéséhez. 

 

 

 

 

Partnereink