"/> Mosómedve
Vissza

Mosómedve


MOSÓMEDVE

A mosómedve hazája eredetileg Észak- és Közép-Amerika. Európában a terjeszkedés központja Nyugat-Németország, a Benelux államok és Franciaország keleti vidéke, de a hajdani Szovjetunióban is megtelepedett.

A nemek egyformák, bár a hímek kissé nagyobbak. Farkuk 20-25 centiméter, súlyuk rendszerint 6-7 kg. budája szürkésbarna, a hasi oldalon fehéres. Jellegzetes a farok fekete-fehér gyűrűs csíkozása, illetve a szemek feletti fekete álarc, ami afféle csibészes külsővel ruházza fel az állatot. A fej alakja rókaszerű. Erős karmaival remekül mászik fára, veszély esetén legszívesebben a magasba menekül.

A faj átlagéletkora a vadonban 5 év, jó körülmények között akár 15-20 évig is elélhetnek.

A mosómedve szeret mindent a mancsába venni, tágas kifutóra van szüksége. Két-három évesen, az ivarérettség elérésével gyakran agresszív lesz az emberrel szemben.

A mosómedvefélék családjába tartozik az ormányos medve, azonban életmódja gyökeresen különbözik azokétól. A felnőtt ormányos medve tömege 3-6 kg, farka nagyjából testhossznyi. Ormánya segíti a tájékozódásban: éjjel egyáltalán nem lát, nappal sem túl jól.

 

Partnereink